pondělí 2. června 2014

Šťavnatá vepřová panenka s restovanou zeleninou

Při jedné z prvních oslav získání vysokoškolského vzdělání jsem byla popravdě ještě unavena celým tím učícím procesem a stresem, že jsem neměla příliš sil vařit něco složitého a dlouhotrvajícího. Volba padla tedy na vepřovou panenku, která se dá připravit rychle s maximálně uspokojujícím účinkem. K tomu jako příloha zelenina - ideálně rychle orestovaná, aby neztratila svou přirozenou křupavost. A jelikož se blíží sezóna všch zahradníků, můžete zužitkovat všechny Vaše výpěstky! :)

Ingredience:
(2 osoby)

1 menší vepřová panenka (300g)
1 lžička dijonské hořčice
1 stroužek česneku
hrst čerstvých bylinek či 2 lžičky sušených - rozmarýn, tymián, saturejka, šalvěj...dle Vaší libosti
zelenina - různobarevné papriky, jarní cibulka, mrkev, žampiony...
mořská hrubozrnná sůl
parmazán
olivový olej
máslo

Troubu předehřejte na 200°C.

Bylinky třete v hmoždíři společně s česnekem, dijonskou hořčicí a lžící olivového oleje doku nevznikne hladká pasta.

Vepřovou panenku odblaňte a potřete vzniklou bylinkovou směsí. Vložte do pekáčku, který jste lehce potřeli olejem. Přiklopte vrchním dílem a vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 15-18 minut, tak bude panenka vevnitř ještě růžová. Máte-li však panenku větší či ji chcete zcela propéct přidejte 5-10 minut (velmi špatně se uvádějí časové údaje, jelikož každá panenka je unikátní - záleží to tedy na zkušenostech, věřte, že já to také občas neodhadnu :)).

Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky, popřípadě nastrouhejte pomocí bramborové škrabky (např. u mrkve, cukety...), žampiony rozdělte na čtvrtiny. V pánvi si rozpalte olivový olej s kouskem másla (dodá zelenině chuť) a vložte všechnu tvrdší zeleninu, která potřebuje více času na přípravu (paprika, cibule, žampiony). Restujte zhruba 7-10 minut, poté vhoďte zbylé suroviny (mrkve, cuketu, nať z jarní cibulky) a krátce prohřejte.

Hotovou panenku nakrájejte a podávejte se zeleninou a hoblinkami parmazánu po případně s kouskem pečiva. Na talíři maso posypte hrubozrnnou solí (dodá jídlu zvláštní šmrnc).