Krupoto je vlastně takové rizoto z krup. Kroupy jsem znala jen ze zabijačkové polévky, doma jsme je nikdy nedělali. Nevím jak je to možné, ale dostala jsem na ně dnes chuť. Výsledek byl ohromující a přítel nemohl přestat jíst, jak ho to nadchlo. Takže vítejte kroupy v naší kuchyni, určitě to nebylo poprvé a naposled, kdy jsem z nich připravovala večeři.
Ingredience:
(2 osoby)
200 g ječných krup
1 středně velká brokolice
2 větší červené cibule
50 g pancetty (můžete použít anglickou slaninu)
4 stroužky česneku
50 g sýru Fontina
máslo
pepř
sůl
Kroupy uvařte dle návodu. Vaří se zhruba 25 minut v osolené vodě do změknutí.
Brokolici očistěte, rozdělte na růžičky. V dalším hrnci rozpusťte kousek másla a brokolici na ně několik minut restujte. Lehce osolte. Poté zalijte 100 ml vody a duste 6-8 minut pod pokličkou (dle velikosti růžiček).
V pánvi rozpalte kousek másla a vhoďte na kostičky (0,5cm) nakrájenou pancettu a červenou cibuli nakrájenou na klínky. Restujte zhruba 10 minut, dokud cibule nezezlátne. V závěru přidejte oloupaný česnek, nakrájený na plátky a krátce závěrečně orestujte.
Troubu předehřejte na 200°C.
Kroupy, brokolici i cibuli s pancettou smíchejte a dochuťte solí a pepřem je-li to potřeba. Dejte do zapékací misky a zasypte sýrem Fontina.
Vložte do trouby a zapečte. Trvá to 10-15 minut, dokud se sýr zcela nerozpustí a okraje krupota nezezlátnou.