neděle 22. září 2013

Rubínově rudé italské risotto s červenou řepou

Miluju, když jídlo září nádhernými barvami. Tohle jídlo to přesně splňuje!

Ingredience:
(2 osoby)

2 větší červené řepy - zhruba 300g po oloupání
100 g rýže Arborio či Carnaroli
2 dcl bílého suchého vína
500 ml kuřecí vývaru  
100 g parmazánu 
středně velká cibule 
máslo
bílý pepř 
sůl

Nejprve upečeme v troubě červenou řepu. Oloupanou a očištěnou řepu rozčtvrťte, dejte do pekáčku a nechte péct při 200°C asi 45 min. Záleží na velikosti řepy. Že je již řepa upečená poznáte tak, že skrz ní lehce projede nůž. Poté ji nastrouhejte či nakrájejte na velmi malé kousky.

Cibuli nakrájejte velmi najemno a orestujte dosklovata v hlubší velké pánvi na kousku másla (zhruba 50g). Poté přisypte rýži a chvíli restujte na sucho dokud se nespojí s máslem a cibulkou.

Zalijte vínem, chvíli povařte, aby vyprchal alkohol. Pokud již necítíte alkoholové výpary a rýže je opět suchá, přilijte naběračku horkého kuřecího vývaru.

Často míchejte a čekejte, kdy se vývar vsákne do rýže. Projedete-li vařečkou zprava doleva a rýže se již zpět za vařečkou nevrací je čas dolít vývar. Tuto část opakujte tak dlouho, dokud risotto nezíská krémovou konzistenci. Časově to odpovídá 15-25 minutám. Závisí na mnoha faktorech a proto si příliš neřiďte časem, ale tvrdostí rýže. Ochutnávejte a ochutnávejte:) Rýže by měla být uvařená al dente.

Po 10 minutách přilévání vývaru nezapomeňte přidat nastrouhanou řepu. Risotto se zabarví do krásné rudé barvy.

Osolte. Opepřete.

Na závěr vhoďte do pánve oříšek másla a velkou hrst strouhaného parmazánu. Pro ještě větší hladkost a krémovitost.