Ingredience:
(20-25 knedlíků)
20-25 švestek
600g uvařených a oloupaných brambor
200g hrubé mouky
1 velké vejce
lžička soli
Na dochucení dle chuti:
namletý mák
cukr
strouhaný perník
tvaroh či zakysaná smetana
Brambory uvařte ve slupce, až vychladnou tak je oloupejte. Nastrouhejte na jemném struhadle.
Dejte vařit vodu na knedlíky. S bramborovým těstem se nesmí otálet. Jakmile se všechny suroviny na těsto smísí těsto rychle vodnatí. Proto je nejlepší házet právě připravené knedlíky do vroucí vody.
K nastrouhaným bramborám přidejte vajíčko, mouku a sůl. Vypracujte tuhé těsto. Poté vytvořte dlouhý široký váleček a ukrajujte z něj zhruba 1 cm plátky. Každý lehce vymačkejte a vložte doprostřed švestku, kterou těstem hezky obalte. Řádně přimáčkněte těsto na knedlík.
Knedlíky vařte v OSOLENÉ vroucí vodě 5 minut.
Podávejte polité máslem a s tím, co máte na knedlících rádi! :) Nejlepší jsou stejně s mákem a cukrem.