úterý 11. června 2013

Pastýřský koláč (Shepherd’s pie)

Anglie oproti ostatním evropským zemím nemá příliš mnoho svých typických jídel, kromě Fish&Chips vás toho asi moc jiného nenapadne. Pro příště si zapamatujte, že kromě klasické smažené ryby v těstíčku s hranolky, typicky zabalené v novinách, je zde v oblibě i tzv. Pastýřský koláč. Je to vlastně super jídlo, kdy můžete spotřebovat zbytky z předchozího dne. Trochu jsem jej však oproti originálu obměnila - v Anglii do něj dávají jehněčí či skopové. To však prostě jen tak sehnat u nás nejde a proto jsem použila hovězí.

Ingredience:
(4 osoby)

400 g mletého hovězího masa 
bramborová kaše s máslem a mlékem - může být z předchozího dne (porce zhruba pro 4 osoby)
1 velká cibule
1 střední mrkev
řapíkatý celer (postačí 1 nať)
dle vašich chutí hrášek či kukuřice (mražené či sterilizované)
2 lžíce rajčatového protlaku
olej či sádlo
pepř
sůl

Rozehřejte troubu na 200°C. 

V pánvi rozehřejte olej či sádlo a osmahněte na něm cibuli nakrájenou na půlměsíčky, mrkev a celer na malé kostičky. Orestujte do zlatava a přidejte hrášek či kukuřici a krátce promíchejte. Do osmahnuté zeleniny přidejte maso a opět za stálého míchání jej opečte. 

Až bude maso hnědé (může být i lehce narůžovělé, jelikož budeme pokrm zapékat a v troubě se dodělá) přidejte 2 lžíce protlaku a zarestujte je dovnitř. Trvá to několik minut, protlak tím ztratí štiplavou chuť a dodá jídlu šmrnc.

Zapékací misku nejprve naplňte masovou směsí a navrch poklaďte bramborovou kaši.

Vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut. Kaše na vrch chytne zlato-hnědou barvu a utvoří krustičku.