úterý 11. června 2013

Letní salát, který navodí tu letní atmosféru

Sluníčku se prostě ještě stále nechce vykouknout řádně mezi mraky a počasí je stále mizerné. Snad se to zlepší! A snad tomu pomůže můj rychlý salát, který rozzařuje vajíčko. Žloutek jasně svítí z talíře a láká svého strávníka k dobré večeři. 

Začala jsem dělat saláty k večeři často. Nejenže nemám teď mnoho času na vyváření, salát je lehký na přípravu, je to rychlé, levné (hlavně teď před dovolenou se snažíme omezit naše nákladné večeře, abychom si alespoň něco našetřili, takže utrácet za jídlo je zapovězeno:)) dobře stravitelné, takže nám večer není těžko a nejde spát s plným žaludkem. A věřte, že když se dobře dochutí, je to vynikající jídlo a nemusíte mít na talíři ani kousek masa. 

Ingredience:
(2 osoby)

1 velký hlávkový salát či 2 menší
3 vajíčka
1 kelímek jogurtu 
1 lžička dijonské hořčice
cukr
olivový olej
balzamicový ocet či citron
3 krajíce chleba 
oříšek másla
pepř
sůl

Chléb nakrájejte na kostičky (asi 1x1) a osmažte do zlatava na oříšku másla rozpuštěném v pánvi. Zlehka osolte. Dejte vařit vajíčka - vložte je do vroucí vody a vařte tak dlouho, jak je chcete mít hotové (chcete-li aby byl žloutek polotuhý a na talíři se roztékal, vařte je 5 minut; chcete-li mít vajíčka natvrdo vařte je 10 minut)

Salát důkladně omyjte a natrhejte na menší kousky. Dochuťte olejem, octem či citronem a solí.

Jogurt ochuťte dijonskou hořčicí (pozor, je docela výrazná), cukrem (bude stačit 1/2 lžičky), solí, pepřem a máte-li jakékoliv bylinky, dejte je tam.

Na talíř nejprve rozložte salát, polijte jogurtovým dresingem, posypte krutóny a na závěr na vrch dejte vajíčko rozříznuté na poloviny.