úterý 14. května 2013

Indický chléb Naan

Výborný chléb, který si vždy dávám jako přílohu v indické restauraci. Nikdy mě však nenapadlo připravovat ho doma. Inspirací mi byl Jiří Štift, který na svůj facebooku umístil recept právě na tento chléb. Surovin k tomu není zapotřebí mnoho a každý je má doma. Proto se hned můžete vrhnout do jeho přípravy.

Ingredience:
(5-6 menších chlebů naan)

1/2 kg hladké mouky
250 ml mléka
1 vejce
1 vrchovatá lžička soli
1 vrchovatá lžička cukru
máslo na potření
stroužek česneku - nemusí být

Troubu předehřejte na maximum (250°C; může být i více). Promíchejte v míse mouku s cukrem a solí. Přidejte mléko a vejce. Vše důkladně smíchejte v hladké těsto.

Těsto rozdělte na několik kusů a utvořte bochánky. Každý bochánek pomocí válečku rozválejte na tenko placku (3-4mm) a dejte na plech s pečícím papírem.

Pečte zhruba 7-8 minut. Těsto na některých místech vystoupí a zezlátne.

Upečené potřete rozpuštěným máslem. Budete-li jíst naan samotný, je dobré přidat do rozpuštěného másla stroužek rozetřeného česneku.