úterý 14. května 2013

Chlupaté knedlíky

Taková česká klasika. Občas doma máme hlad, ale jsme líní jít na nákup nebo nechceme utrácet. V tom případě nastává situace, že prohledávám v kuchyni poličku za poličkou a hledám, co by se dalo uvařit. Brambory máme v zásobě vždy, těmi jsme zásobováni od našich. Jenže pečené máme často, vařené mi moc nejedou, na hranolky nemáme friťák a samotná kaše taky není nic moc. 

Vzpoměla jsem si, že jako malí jsme u babičky a dědy měli rádi chlupaté knedlíky. No jasně, to bude ono. Brambory, mouku i vejce mám. Dokonce je v lednici kousek špeku a ve spíži několik cibulí, které jídlu dodají patřičný šmrnc. 

Ingredience:
(4 osoby)

750 g syrových brambor
100 g vařených brambor - nemusí být
250 g hrubé mouky
1 vejce
sůl

100-150 g špeku
3-4 větší cibule

Brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s nastrouhanou vařenou bramborou (nemusí být), vajíčkem a moukou. Osolte - zhruba 1 lžička soli. Utvořte hustší těsto.

Na pánvi začněte opékat špěk nakrájený na kostičky s cibulí nakrájenou na klínky. Restujte na středním plameni zhruba 20 minut. Často míchejte, aby se vám cibule nepřipálila.

Dejte vařit hrnec s osolenou vodou.

Do vroucí vody vhazujte knedlíčky. Tvarujte je pomocí dvou lžic. Vždy si je namočte do studené vody, nebude se pak na ně lepit těsto. Až bude dno pokryté, lehce promíchejte.

Vařte 8-10 minut. Poté pomocí cedníku vyndejte a v pekáčku smíchejte společně se špekem a cibulí. Knedlíky nebudou tak rychle tmavnout.

Pokračujte stejně s další várkou knedlíků.

Podávejte s vychlazený pivem.