pondělí 29. dubna 2013

Karlovarský knedlík

Ideální příloho ke všem omáčkám. Mám ho raději než houskový. Nejenže je chutnější, ale je i rychlejší a snazší.

Ingredience:
(2 osoby - 2 menší knedlíky)

2 vejce
320g pečiva den starého - nejlépe rohlíků (=7ks)
200ml mléka
120g hrubé mouky
30g rozpuštěného másla
svazek petrželky či pažitky

Pečivo nakrájejte na menší kostičky a nechte na plechu chvíli proschnout. Rozdělte vejce na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

Žloutky smíchejte s moukou, polovinou mléka, rozpuštění vlažným máslem (nesmí být horké!) a solí. Vytvořte těstíčko.

V míse navlhčete housky zbylým mlékem a smíchejte s těstíčkem a na závěr s nasekanými bylinkami a sněhem. 

Zabalte do potravinové fólie, vytvořte knedlíkový tvar a dobře utáhněte na koncích. Na několika místech párátkem potravinovou folii propíchněte. Pokud nechcete používat potravinovou folii, použijte utěrku či alobal (ten je potřeba před nanášení těsta potřít olejem, aby se těsto nepřilepilo!).

Vhoďte do vřící vody a vařte 18-20 minut. V polovině varu otočte.

Po uvaření rozbalte potravinovou folii a knedlík pomocí nitě nakrájejte. 


Karlovarský knedlík podávaný ke kančímu se šípkovou omáčkou