středa 10. dubna 2013

Domácí tagliatelle s cuketou a rajčaty

Není nad domácí těstoviny. Nejenže jsou lepší než z obchodu, ale budete na sebe i velice pyšní po jejich přípravě, která není obtížná. K jejich přípravě je docela dobré mít strojek na těstoviny, ale i bez něj to zvládnete. Jen budete muset vynaložit daleko více síly na vyválení tenké placky

Ingredience:
(2 osoby)

tagliatelle:
2 vajíčka
200 g hladké mouky
sůl

omáčka:
100 g kuřecího masa (nemusí být)
malá úzká cuketka
hrst cherry rajčat
6 stroužků česneku
kůra z jednoho citronu
šťáva z půlky citronu
50 g strouhaného parmazánu
olivový olej
saturejka
pepř
sůl

Mouku prosyjte a vysypte na vál, zlehka posolte. Uprostřed utvořte důlek a do něj rozklepněte vajíčka. Pomocí vidličky začněte rozšlehávat vajíčka a přidávat k nim více a více mouky. Takto zpracujte těsto než začne být tužší. Poté ho pomocí rukou zpracujte. Chvíli to trvá, takže nepropadejte panice.

Těsto zabalte do potravinové fólie (kdybyste to neudělali, jak se to podařilo mému příteli, těsto okorá) a dejte na 1/2 hodiny do lednice. Po odpočinku v lednici těsto vyndejte a buď zpracujte na strojku či ručně. Těstoviny by měli být co nejtenčí. Nechte je chvíli někde pověšené zaschnout. Nám se osvědčil věšák na prádlo či přes opěradlo židle položíme utěrku a na ní pokládáme těstoviny. Mezitím si připravte vše ostatní.

Dejte vařit vodu na těstoviny a bohatě ji osolte. 

Maso nakrájejte na malé kousky, osolte, opepřete a orestujte dozlatova na olivovém oleji ve velké pánvi. Hotové maso vyndejte vedle do misky. 

Přilijte olej a lehce na něm orestujte česnek nakrájený na plátky. Po chvíli k němu přidejte cuketu nakrájenou na kolečka. Osolte a opepřete. Restujte na středním plameni asi 10 minut. Přidejte rajčata, saturejku, citronovou kůru, citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem je-li to třeba.

Těstoviny vhoďte do vroucí vody a vařte 2-3 minuty. Čerstvé těstoviny se vaří opravdu rychle! Nejlepší zkouškou jejích uvaření je ochutnávka. Necelou naběračku vody z těstoviny přilijte do pánve s omáčkou. Těstoviny slijte a smíchejte v pánvi se zeleninou. Na závěr ještě polijte olivovým olejem.

Podávejte posypané parmazánem.