neděle 24. března 2013

Tradiční pečená kachna s červeným zelím

Přijeli jsme včera pomoci prarodičům obdělat zahradu. Ostříhat stromky a všechny větve zlikvidovat. Byla to docela dřina a ještě dnes mě všechno bolí...ale nelituji toho, jedno pozitivum to mělo. Byla pro nás k obědu připravena pečená kachnička. To byla zasloužená odměna. 

Ingredience:
(4 osoby - záleží na tom, jací jste jedlíci; z jedné kachny budou čtyři poctivé chlapské porce)

1 chlazená kachna
kmín
sůl

1 kg nakrouhaného červeného zelí (můžete i nakrájet na úzké nudličky) 
100 g cibule
1 menší jablko
červený vinný ocet
olej
cukr
sůl 

Kachnu očistěte, vytrhejte zbylé "chlupy" (pokud žádné nevidíte je to jen dobře) a důkladně zvenku i zevnitř omyjte. Celou kachnu pořádně osolte a okmínujte - zevnitř i zvenku. 

Vložte do pekáčku a zalijte trochou vody (100 ml bude stačit), přikryjte víkem a vložte do předehřáté trouby na 150°C a pečte asi 4 hodiny a poté na poslední hodinu odklopte víko. Tím vznikne křupavá kůrčička. Kachna pustí hodně tuku, občas jí svrchu polijte. 

Pokud byste chtěli kachnu péci rychleji, pečte ji na 180°C asi hodinu a půl. Záleží na velikosti kachny.

Cibuli nakrájejte na jemno a orestujte dosklovata na lžíci oleje. Poté přidejte nakrouhané zelí a oloupané jablko nakrájené na menší kostičky. Duste zhruba 20 minut za občasného míchání. Zelí by nemělo být úplně rozvařené. Dochuťte cukrem, octem a solí. Jelikož každým má jinou chuť nepíšu zde přesné množství cukru a octu. Dochuťte si dle své chuti. Vždy opatrně po lžících přidávejte a ochutnávejte dokud nebudete spokojeni.