pátek 8. března 2013

Kuřecí čtvrtka s parmazanovo-česnekovou krustou

Koupili jsme celé kuře. A musím říct, že je to super věc. Ušetřili jsme a měli jsme maso na dvě večeře a k tomu zbyly kosti na polévku. Je to jasné, že cena je nižší než když si koupíte kuře již rozporcované, jelikož v té ceně je již započítána práce. Práce vždycky něco stojí, ale pokud si to uděláte doma, budete to mít zadarmo a ještě navíc s velkou porci uspokojení, že se vám to zdařilo.

Jak rozporcovat kuře jsem vyčetla a nastudovala z videa na apetitonline.cz 

Dle tady toho videa to zvládnete naporcovat i vy! Chvíli času to sice zabere, ale výsledek stojí za to. 

 ¨
Zde jsem přiložila tabulku, kde jsem spočítala rozdíl, pokud koupíte kuře celé či ho budete nakupovat po částech. Ceny jsem brala ze stejného obchodu, kde jsem koupila i kuře. 
Cena kuřete 74,90,- Kč
Cena prsních řízků 179,90,- Kč
Cena čtvrtek 79,90,-Kč (čtvrtka=stehno a křídlo dohromady)
Zbytky 24,90,- Kč (kostra, zbytky kůže)

Ušetřila jsem tímto 19,- Kč. Sice vám to může přijít málo, ale myslím, že 10 minut práce to stojí. Kuře jsme zpracovali následovně. Z jednoo celého kuřete tedy vznikly tři různá jídla pro 2 osoby.

Kuřecí prsa s omáčkou z modrého sýra
Kuřecí čtvrtky s parmazánovo-česnekovou krustou (recept uveden zde dole)
Kuřecí vývar se svítkem


Kuřecí čtvrtka s parmazanovo-česnekovou krustou
Ingredience:
(2 osoby)

2 kuřecí čtvrtky
2 stroužky česneku
50g strouhaného parmazánu
1 lžička červené sladké papriky
1/2 lžičky saturejky
4 lžíce oleje
sůl

Troubu předehřejte na 180°C. V misce rozmíchejte olej s červenou paprikou, saturejkou a utřeným česnekem (můžete použít i lis na česnek). 

Kuřecí čtvrtky řádně omyjte, osušte a z obou stran osolte. Vložte do pekáčku kůží nahoru a pomocí mašlovačky potřete směsí, kterou jste si předem připravili. Podlijte trochu vodou, stačí jen trochu. Občas kuřete zkontrolujte, potřete směsí koření. Pokud vám již v misce žádná nezbyla potírejte kuře šťávou, která je v pekáčku.

Asi po 30 minutách posypte kůži strouhaným parmazánem po celém díle kuřete. Pečte ještě asi dalších 30 minut a nezapomínejte kuřete občas potřít. Zůstane pak hezky šťavnaté, kůžička bude křupavá, ale nepřipálí se.