pátek 22. února 2013

Losos s omáčkou beurre blanc

Ryby by měly být součástí našeho jídelníčku a alespoň jednou za týden bychom si je měli dopřát. Losos je velice chutný a pokud jste ho ještě nikdy neochutnali, neváhejte, a pusťte se do jeho přípravy. Bude chutnat i těm, kteří vadí vůně rybiny. 

Nejlepší je sehnat rybu čerstvou. Chuť mražené prostě není taková a cena je téměř stejná. Tak proč si nedopřát to lepší? Pokud nemáte ve své blízkosti prodejnu s rybami, poohlédněte se ve vašem supermarketu. Dnes tam již běžně chlazené ryby prodávají. Nejčastěji se prodávají filety. 

Losos je na přípravu jednoduchý, jen je potřeba si jej dobře očistit (někde již koupíte očištěného). Buď můžete z lososa odříznout kůži pomocí ostrého filetovacího nože nebo pouze odstraníte šupiny. Šupiny je nejlepší odstraňovat nožem, tak že rybu položíte na prkýnko a proti směru jejich řazení začnete nožem přejíždět po kůži. Šupiny se začnou uvolňovat. Přejetím ruky po rybě ucítíte, zda-li je již bez šupin nebo musíte ještě pokračovat dále.
Dále je ještě dobré zkontrolovat filet z druhé strany. Občas se stává, že nejsou vyndány všechny kostičky a několik jich tam zůstane. přejedete-li prstem po páteři neměli byste nic ucítit. Jednoduše poznáte zda-li je tam kost nebo ne. Nejjednodušší je takovéto kosti vytáhnout pomocí pinzety, jelikož jsou dlouhé a špatně by se vám jiným způsobem vytahovaly.
Je-li ryba nachystána a očištěna, můžete se s radostí pustit do vaření.

Ingredience:
(4 osoby)

4 ks z filetu lososa - přibližně stejně velké
šťáva z citronu
olej
sůl

omáčka Beurre blanc:
1 šalotka
100 ml bílého vína
šťáva z půlky citrónu (záleží na tom jak suché máme víno)
100g másla
pepř
sůl

Šalotku si nakrájíme na velmi jemno. V malém kastrolku si rozpusťte máslo a cibulku osmahněte do sklovata, nesmí začít hnědnout! Poté zalijte vínem a šťávou z citronu a nechte redukovat. Občas promíchejte.

Lososa osušte utěrkou. Z obou stran osolte a pokapajte citronovou šťávou. Ve větší pánvi rozpalte olej a opečte lososa z obou stran. NEJPRVE vložte lososa kůží dolů, kůže se zatáhne a bude pak krásně křupavá.
Z každé strany opékejte na středně silném ohni zhruba 5 minut.

Při přípravě lososa občas zkontrolujte omáčku. Až bude víno téměř odpařené začněte zašlehávat metličkou po malých kouscích máslo. Dejte pozor. Omáčka nesmí příliš zchladnout, ani být příliš horká. Omáčku podávejte IHNED! Je důležité načasování celé přípravy.