úterý 12. února 2013

Gratinovaný květák s bešamelovou omáčkou

Vaření mě opravdu baví a nejraději bych mu věnovala každou svou volnou chvíli. Avšak s blogováním je to horší, v počítači se mi hromadí spousty fotek s jídlem, ale nikdy nemám čas a nebo i chuť se pustit do jejich zveřejnění na internet. I když potom, když přidám na blog nějaký recept, jsem velmi spokojená, nejenže se hromadí mé recepty na jednom místě (je to totiž vlastně taková moje kuchařka), ale třeba i někoho inspiruji k jejich uvaření.

Ingredience:
(4 osoby)

1 větší květák
250 ml smetany na vaření či mléka
2-3 lžíce hladké mouky
150g sýru typu Comté či Gruyere
muškátový oříšek
pepř 
sůl

Květák rozeberte na růžičky a opláchněte. Vařte v osolené vodě 6-8 minut, aby byl středně tvrdý, ne úplně měkký.

Troubu předehřejte na 200°C.

Než se květák uvaří, připravte is bešamel. Na středním plameni v pánvi rozpusťte máslo a zasypte ho hladkou moukou. Chvíli povařte a zaijte smetanou nebo mlékem. K míchání je ideální používat metličku, rozmíchá všechny hrudky. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Oříšku se nebojte dát více, ke květáku se báječně hodí.

Uvařený květák slijte, naskládejte do jedné velké zapekací misky nebo do více malých. Zálaží jakým způsobem chcete květák servírovat. Přelijte hotovým bešamelem a zasypte nastrouhaným sýrem. Vložte do rozehřáté trouby a zapékejte asi 10 minut, dokud nebude sýr zlatavý.