úterý 19. února 2013

Francouzská cibulačka

Často kupuji kosti na vývar, přestože bych měla nějaké speciální plány k čemu vývar využiji. O víkendu jsem tedy udělala vývar - čistý. Nechtělo se mi ho dělat s knedlíčky - sice ho máme rádi, ale poslední dobou jsme ho měli opravdu často. Volba padla tedy na francouzskou cibulačku. Chtěla jsem ji dělat už dříve, ale nikdy nebyl vývar. No a teď, když byl, tak jsem prostě neodolala a pustila se do ní.

Poznejte pravou chuť cibulačky jako z francouzského bistra!

Ingredience:
(4 osoby)

1/2 kg žluté cibule
1 l hovězího či kuřecího vývaru
100 g másla
100 ml bílého vína - nejlépe suché
3 bobkové listy
tymián, rozmarýn
pepř
sůl

Krutóny:
francouzská bageta
sýr Gruyére či Comté

V hrnci (ideální by byl litinový, lépe snáší dlouhé vaření) si rozpusťte máslo. Cibuli oloupejte a pokrájejte na půl kolečka. Vložte do hrnce společně s bobkovými listy a snítkami ostatních bylinek. 

Za stálého míchání restujte na velkém plameni asi 5 minut - cibule tím změkne. Snižte plamen na co nejméně a restujte nejméně hodinu. Čím déle totiž budete cibuli restovat, tím bude polévka sladší a tím pádem i lepší. Cibule totiž začne uvolňovat cukr, který bude karamelizovat. NEZAPOMEŇTE občas zamíchat.

Orestovanou zlatavou cibuli zalijte bílým vínem a nechte ho odpařit - trvá to zhruba 5 minut. Vznikne nám vinná redukce. Zaprašte ji lžící mouky, krátce promíchejte a přilijte vývar. 

Polévku ještě minimálně 20 minut vařte. Poté dochuťte solí a pepřem.

Francouzská cibulačka se tradičně podává s krutóny. Máte dvě možnosti.
  • Bagetu nakrájejte na plátky. Vložte do misky s polévkou (miska by měla být odolná) a zasypte bohatě nastrouhaným sýrem. Dejte na 5 minut do předehřáté trouby na 200°C. Poté můžete podávat. Jen opatrně, polévka bude opravdu horká.
  • Bagetu nakrájejte na plátky. Posypte nastrouhaným sýrem a vložte na plechu do předehřáté trouby na 200°C. Počkejte až se sýr rozpustí a zezlátne. Polévku nalijte do misek, navrch položte krutóny a můžete podávat.