úterý 19. února 2013

Hovězí po Burgundsku - Boeuf Bourguignon

Recept podle Julie Child - kuchařky, která je známá po celém světě, jelikož vytvořila světové kuchařské dílo, které nahlíží do tajů francouzské kuchyně, tak aby ji zvládl každý.

Hovězí po burgundsku je velice známý recept z jejího repertoáru. Je to tím, že chutná fantasticky. Hovězí maso, které se rozplývá na jazyku a chuťově silná omáčka, vše doplněné dobře připravenou zeleninou.

Zde přikládám video, kde se můžete podívat, jak Julie vaří Boeuf Bourguignon osobně :)


PS: Nezalekněte se složitosti přípravy. Složité to není. Jelikož jsem měla spoustu učení, toto jídlo vařil můj přítel a povedlo se mu fenomenálně! Jsi báječný miláčku! :-*

Ingredience:
(4 osoby)

800 g hovězího masa (můžete použít zadní, přední, ořech, vrchní či spodní šál) - já použila hovězí zadní
150 g špeku či slaniny 
1 mrkev
1 cibule
500 ml červeného vína - plnější a mladší (použila jsem Beaujolais)
350 ml hovězího vývaru
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
olej
bobkový list
tymián a rozmarýn
pepř 
sůl

přílohy:
400 g žampionů
300 g fazolek
12 šalotek
máslo
vývar
pepř 
sůl

Ze slaniny odkrojte kůži a nakrájejte ji na větší kostičky. Dejte ji vařit do vroucí vody na 10 minut. Během té doby si očistěte a nakrájejte maso na kostky o velikosti asi 5 cm. Osušte ho

Slaniny vyjměte z vody pomocí děrované naběračky a ve velkém nejlépe litinovém hrnci (maso budeme dlouho dusit a litinový hrnec je odolnější, pokud ho však nemáte vystačíte si i s normálním) opečte dozlatova na oleji (2 lžíce). Poté slaninu vyjměte a odložte na talíř či do misky.

Na tuku, který zbyl v hrnci opečte maso. Neopékejte však všechno najednou, ale postupně, jinak by se maso začalo dusit. Do hrnce vložte jen tolik kostek, aby zakrývali pouze dno. Postupně obracejte, aby se maso zatáhlo ze všech stran. Opečené maso vyndejte ven ke slanině a pokračujte s další várkou masa, dokud nebude všechno maso opečené.

Do tuku dejte mrkev nakrájenou na kolečka a cibuli nakrájenou na klínky. Chvíli restujte, dokud zelenina mírně nezezlátne.

Do hrnce vraťte zpět maso i slaninu. Osolte a opepřete. POZOR! Máte-li vývar slaný již nesolte. Přidejte mouku a za stálého míchání restujte 3 minuty. Zalijte vínem a nechte část vína odpařit, jídlu je pak ponechána výrazná typická chuť. 

Přidejte vývar, protlak, prolisovaný či utřený česnek, tymián, rozmarýn a bobkový list. Teď už máte nejhorší práci za sebou a nechte jen 3-4 hodiny dusit pod pokličkou na velmi mírném ohni. Asi tak aby vše v hrnci slabě probublávalo. Občas zkontrolujte obsah tekutiny v hrnci, jestliže se odpařila velká část, dolijte vývar či vodu.

Hovězí po burgundsku je možné podávat s mnoha přílohami. Typickými, které doporučuje Julia jsou šalotky, zelené fazolky, žampiony či brambory ve slupce.

Cibulky:
Cibulky očistěte a krátce opečte na másle v pánvi. Zalijte vývarem, tak aby byli cibulky téměř ponořené. Nechte je vařit 20-25 minut. Vývar se během doby vaření redukuje a vznikne hustší karamelizovaná omáčka.

Zelené fazolky:
Fazolky očistěte - odtrhejte z obou stran konce a opláchněte. Pokud máte fazolky mražené, tato část přípravy Vám odpadá. Dejte je vařit do osolené vroucí vody a vařte 5-7 minut, aby byli fazolky akorát tak na skus.

Žampiony:
Žampiony oloupejte a nakrájejte na větší kousky. V pánvi si rozpusťte máslo a žampiony restujte zhruba 10 minut. Značně zmenší svůj obsah. Dochuťte solí a pepřem.