sobota 1. prosince 2012

Domácí meruňková marmeláda

Venku sice mrzne a sněží, ale já mám kuchyň prozářenou oranžovým svitem mé domácí meruňkové marmelády. Je výtečná. Stojí to za to, dá si s tím v létě trochu práce, protože v zimě si pak užíváte tu chuť léta. Jelikož jsem na blog nedala recept v létě, dám ho sem teď. Třeba se někomu v létě bude hodit :)

Ingredience:
(5-6 skleniček marmelády)

1 kg meruněk (čistá váha bez pecek)
800 g cukru
4-5 lžic citronové šťávy

Záleží na Vaši chuti, někdo marmeládu radši sladší, někdo kyselejší, někdo má raději s kousky ovoce někdo bez nich. Proto si marmeládu uzpůsobte podle sebe, kdo jak má rád.

Meruňky rozpulte a vypeckujte. Vložte do většího hrnce a na mírném plameni rozvařte, trvá to kolem půlhodinky. Několik meruněk si schovejte na později. Je nutné meruňky hlídat, aby se nezačaly připalovat, proto je potřeba s nimi často míchat. 

Poté propasírujte přes jemné síto či cedník. Chcete-li si práci zjednodušit, použijte tyčový mixér. Meruňky, které jste si schovaly a nerozvářely, nakrájejte na malé kousíčky a přidejte je do hrnce spolu s cukrem, citronovou šťávou a opět vařte zhruba 15 minut, dokud se všechen cukr nerozpustí a hmota nezačne rosolovatět. Že je marmeláda hotová poznáme pomocí zkoušky se studeným talířkem. Vezmeme si malý talířek, který má pokojovou teplotu. Na talířek kápneme malé množství marmelády, minutku počkáme a poté začneme talířek opatrně naklápět. Pokud marmeláda příliš po talířku neteče, ale jen se pomalu převaluje, máme vyhráno.

Meruňky obsahují velké množství přírodního pektinu, proto není nutné do marmelády přidávat pektin z pytlíky nebo různé gelfixy. 

Marmeládu plníme do čistých sterilovaných sklenic. Já vždy umyté sklenice dám do trouby a chvíli je zahřívám na 100°C. Každou naplněnou sklenici ihned uzavřeme, otočíme a položíme na víčko.