sobota 1. prosince 2012

Chřestový krém

Chřestová sezóna je v plném proudu a všechny obchody mají již chřest v nabídce. Je to báječně, chřest miluju a můžu se po něm utlouct. Jako první jsem se rozhodla udělat chřestovou polévku. Je jemná, krémová a na jazyku se přímo rozplývá. Pokud jste ještě chřest nikdy neochutnali. Chřestová polévka jistě bude výborným začátkem.

Ingredience:
(4 osoby)

balení bílého chřestu (může být i zelený) - 500 g
1 středně velká brambora
1 středně velká cibule
1 vody dle potřeby i více - ještě lepší by byl zeleninový vývar
100 ml smetany
bylinky na dozdobení
pečivo na krutony
máslo
pepř
sůl

Cibuli nakrájejte na jemno a na oříšku másla orestujte do sklovata v hrnci ve kterém budete chtít vařit polévku. Chřest oloupejte pomocí škrabky (asi poslední 3-4 cm u hlavičky loupat nemusíte, chřest je tam již většinou pěkný a není potřeba loupat), odřízněte konce jsou-li příliš dřevnaté. 

Chřest překrojte vždy na 2-3 části a dejte do hrnce s cibulí společně s oloupanou bramborou nakrájenou na malé kostičky. Zalijte vodou - ještě lépe zeleninovým vývarem. Vařte 15-20 min dokud chřest i brambora nezměknou. 

Pokud chcete, schovejte si několik chřestových hlaviček na dozdobení. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte. Není-li polévka příliš jemná, a jsou v ní vlákénka z chřestu, propasírujte přes jemný cedník.

Přilijte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Může přidat trochu nastrouhaného muškátového oříšku, ale jen trochu, aby nepřebil chuť chřestu. Je-li polévka příliš hustá, nařeďte ji smetanou či vodou.

Na vedlejší pánvi na másle osmahněte krutonky z bílého pečiva.

Podávejte s krutónky z bílého pečiva, dozdobené bylinkami - např. pažitkou a hlavičkami chřestu.

Chřestová polévka - 2013


Chřestová polévka - 2012