Stránky

čtvrtek 8. listopadu 2012

Jablečný závin

Babička ho peče každou nedělí, občas jsem si kousek dala, ale ničím mě neohromil. Asi to bylo tím, že byl každý týden a moje babička prostě není tou babičkou, co by báječně vařila a ještě lépe pekla. Teď když již bydlím sama s přítelem jsem se do jeho pečení pustila sama. A s výsledkem jsem byla nadmíru spokojená. Nejenže chutnal lépe, ba přímo výborně, ale spotřebovala jsem jablka, který máme teď doma nadúrodu a nevíme co s ním dělat.

Ingredience:
(3 menší záviny)

280 g hladké mouky
100 ml teplé vody
100 g rozpuštěného másla
2 lžíce oleje
1 vejce
1 lžička citronové šťávy (je možné nahradit octem)

Náplň:

8 jablek - přibližně 800 g
3 lžíce strouhanky
6 lžic cukru
3 lžičky skořice
rozpuštěné máslo na potírání
rozinky či ořechy

V mouce utvořte důlek a vlijte do něj máslo, vodu, olej, citrónovou šťávu a vajíčko. Postupně začněte zpracovávat od středu, nejdříve pomocí vařečky a poté pomocí rukou. Těsto má být měkké, lesklé a nepříliš lepivé. Pokud bude lepivé, přidejte moukou, v opačném případě přilijte trochu vody.

Utvořte bochánek a schovejte ho nejméně na půl hodiny pod nahřátý hrnec. Nahřátí hrnce dělám tak, že do něj dám vodu a chvílí ji vařím, poté vyliji, usuším a přiklopím ním těsto. Během odpočívání těsta si oloupejte jablka, vykrojte jadřince a nakrájejte na malé kousky či nahrubo nastrouhejte.

Odpočaté těsto rozdělte na tři díly. První díl rozválejte na pomoučněné ploše pomocí válečku na tenký obdélník. Zvedněte a pomocí rukou začněte od středu postupně vytahovat. Vytažené těsto položte zpět na lehce pomoučněnou plochu.

Těsto pomažte máslem posypte lžící strouhánky, lžící cukru a lžičkou skořice. Nechte však volné okraje - asi 2 cm. Poklaďte třetinou jablek a opět posypte lžící cukru. Zaviňte a přeneste opatrně na plech. Takto zpracujte zbytek těsta.Pečte v předehřáté troubě na 200°C 45-55 minut.  


Před podáváním posypte moučkovým cukrem a dozdobte šlehačkou (ne sprejovou! když už jste si dali práci s domácím štrůdlem, tak už není takový problém vyšlehat šlahačku) či zakysanou smetanou.