čtvrtek 11. října 2012

Gratinované brambory s cuketou

Jak udělat dobrou večeři, když doma nic není? Těžký úkol. Občas se mi však podaří něco ze spížky vyštrachat a vymyslet dobrou kombinaci věcí co jsem našla. Jelikož jsme rodiči zásobeni velkým množstvím zeleniny, není o ní nikdy nouze. Takže když přijde hladová "krize", přijde na ni vždycky řada. A i bez masa to jde a vykouzlíte chutné jídlo.

Ingredience:
(2 osoby)

6 větších brambor
1 malá cuketa
balíček mozzarelly
150 ml smetany
1 lžíce hladké mouky

muškátový oříšek
pepř 
sůl

Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenké plátky. Cuketu škrábat nemusíme pokud má pěknou slupku a nakrájíme též na plátky.

Do zapékací formy začneme rovnat brambory. Až utvoříme první vrstvu a dno není vidět lehce posolíme a popepříme. Takto postupujeme dál, dokud nespotřebujeme polovinu brambory. Poté narovnáme nakrájenou cuketu. Každé patro opět solíme a pepříme. Navrch opět navrstvíme zbylé brambory.

V misce si promíchejte smetanu s hladkou moukou, osolte a nastrouhejte muškátový oříšek. Vzniklou smetanovou směsí přelijte brambory s cuketou v zapékací misce.

Na závěr poklaďte navrch nakrájenou či natrhanou mozzarellu.

Dejte péct do předehřáté trouby na 200°C asi na 45 minut. Ze začátku pečte brambory přikryté poklopem, poté odklopte, aby vznikla krustička.




Jediné, co doma bylo k těmto gratinovaným bramborům s cuketou byly rybí prsty, tak mi odpusťte můj gastronomický prohřešek :)