pondělí 13. srpna 2012

Špagety s gorgonzolou

Italská kuchyně je založena na jednoduchosti. Čím méně surovin tím excelentnější jídlo, zde je příklad jedné báječné večeře, která je navíc umocněna západem slunce a dobrým vínem. 

Ingredience:
(4 osoby)

300g gorgonzoly
kelímek ricotty
balení špaget - 500g (nejraději mám semolinové, které se nerozvářeji)
hrst čerstvé bazalky


  • Gorgonzola - sýr s modrou plísní, jenž se řadí mezi nejznámější představitele italských plísňových sýrů.    Má vláčkou krémovou strukturu s aromatickou typickou chutí a vůní. Oproti české Nivě je méně slaná, avšak krémovější a nelze ji s ní porovnávat, jak někteří čeští "gurmáni" mají ve zvyku.
  • Ricotta  - čerstvý roztíratelný polotučný syrovátkový sýr, vyráběný nikoliv z mléka, avšak ze sladké syrovátky. Konzistencí a chutí podobný tvarohu, oproti němu je však více sladká a jemnější. 


Gorgonzolu nakrájíme na kostičky a rozpustíme společně s ricottou ve větší pánvi. Mezitím uvaříme špagety dle návodu, tak aby byly uvařeny al dente. Uvařené špagety vyndáme do omáčky, přilijeme naběračku vody ze špaget a vše promícháme v pánvi. Podáváme posypané čerstvou bazalkou natrhanou na menší kousky.