úterý 31. července 2012

Tarte aux fruits - Ovocný koláč

Léto je v plném proudu, většina stromů a keřů plodí své báječné plody a to znamená jediné - péct si letní ovocné koláče. Výborné k snídani, k svačině i večeři.

Ingredience:

Pâte brisée
250g hladké mouky
125g másla - nejlépe vyndat hodinu předem z lednice, aby bylo rozměklé
vlažná voda

Žmolenka:
170g hrubé mouky
85g cukr krupice
60g másla

Náplň do koláče:
1 tvaroh
1 zakysaná smetana
1 vajíčko
3 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce citrónové šťávy
citrónová kůra

Do koláče je nejlepší využívat sezónní ovoce, které nám vyrostlo doma či můžeme koupit na trhu. Dnes jsem využila angrešto-rybíz, měsíční jahody (malé lesní) a meruňky. Pokud použijeme různé druhy ovoce bude nejen chuťově pestřejší, ale bude ladit i na oko.

Mouku a máslo nakrájené na menší kostičky se pomocí vlastních rukou snažíme pospojit v jeden celek. Pokud se to nedaří a těsto se stále drolí, přilijeme malinko vlažné vody. Po zpracování zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet půl hodiny v lednici. Kdybychom zpracovávali těsto hned, lepilo by se příliš na vál.

Koláčovou formu vymažeme máslem, není nutné vysypávat. Po krátkém odpočinku vyválíme těsto do velikosti formy. Odkrojíme přebytečné okraje a hezky je upravíme.

V míse si smícháme všechny ingredience na náplň. Naplníme jí koláč, který poté dozdobíme umytým ovocem.

Žmolenku neboli drobenku vytvoříme pouhým prohnětením mouky, cukru a másla. Následně jí posypeme koláč.

Pečeme 35-40 minut v předehřáté troubě na 180°.