čtvrtek 22. září 2011

Francouzský zeleninový krém - Le potage aux légumes

Klasická francouzská polévka ze základní zeleniny. Chutná famózně.

Polévka od šéfkuchaře Jacquesa Auffraysa, který je srdcem Francouzské restaurace v Obecním domě v Praze. Dokáže i z obyčejné zeleniny vykouzlit ráj pro vaše chuťové buňky. A co k tomu stačí? JEN velký kus MÁSLA. To je něco pro mě...milovnici másla.

Ingredience:
(8 osob)

500g mrkve
500g brambor
500g bílé části pórku 
250g másla
smetana 
muškátový květ 
pažitka na ozdobení 
pepř
sůl 

Zeleninu oškrábáme a nakrájíme na menší kousky. Ve větším hrnci si rozpustíme asi 3/4 kostky másla a orestujeme na něm nakrájenou mrkev a pórek. Restujeme do zlatohněda asi kolem 10 minut. Poté zalijeme asi 1,5 vody a přihodíme nakrájené brambory.

Vaříme 30 minut než nám zelenina změkne. Poté pomocí tyčového mixéru rozmixujeme, vlijeme asi půl kelímku smetany na zjemnění. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Zdobíme smetanou, pažitkou a krutony (větší kousky toustového chleba či bagety opečeme na másle). 
Můžeme posypat i parmazánem, i když ten není úplně francouzský :)