neděle 7. srpna 2011

Zapečené mleté maso se zelenými fazolkami a šťouchanými brambory

Nevím jestli je to belgická specialita, ale dnešní jídlo mám od svého kamaráda, který žije v Belgii. Jeho návštěva České Republiky se nikdy nemůže obejít bez dobrého jídla - v restauraci či doma. To on mě vlastně přivedl k hlubšímu poznávání  kulinářského světa. A za to mu patří můj vřelý dík :)

A kdyby někoho zajímalo, jak se žije v Belgii, odkazuji na blog :) 

Ingredience:
(6 osoby)

500g mletého masa
500g zelených fazolek
10 větších brambor
1 větší cibule 
300g tvrdého sýra (např. Ementál, v nouzi lze nahradit i Eidamem)
kečup či rajský protlak 
svazek bazalky
mléko
máslo 
slunečnicový olej 
muškátový oříšek či květ
pepř 
sůl 

Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody na 20-25 minut (jak dlouho jsme zvyklí vařit na bramborovou kaši).  Fazolky očistíme, ulámeme z nich konce a dáme vařit na 10 minut.

Během té doby si připravíme masovou směs. Cibuli nakrájíme najemno a na slunečnicovém oleji osmahneme do zlatova. Přidáme mleté maso a snažíme se ho rozmačkat pomocí vařečky na co nejmenší kousky. Maso opékáme tak dlouho dokud nezhnědne. Poté přidáme 10 lžic kečupu či protlaku. Dochutíme pepřem a solí. Na závěr přidáme nasekanou bazalku a vypneme sporák.

Uvařené brambory slijeme a lehce prošťoucháme šťouchadlem. Přidáme kousek másla a mléko. Brambory by měly mít hustši konzistenci. Ne příliš tekuté jako kaše. Měly by být vidět kousky. Přidáme větší množství muškátového oříšku či květu. Brambory krásně ochutí.


Na dno většího hrnce či pekáčku vložíme vrstvu brambor, poté vrstvu zelených fazolek a na závěr mleté maso. Posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Stačí na tak dlouho, dokud se nerozpustí sýr.