pondělí 8. srpna 2011

Italský cuketový krém

Všude samé cukety...a tak to má být. Ano, naše lednice je zavalena cuketami. I když nevím, proč tam vlastně jsou. Stačilo by jim být někde v chládku ve spíži. Mám ráda cukety...malé, velké, zelené, žluté, rovné, zahnuté i ty s hrbolky. Rostly také přece s pocitem, že někomu udělají radost. 
Moje úplně první setkání s cuketou bylo u babičky. Sklizeň cuket u nich je bohatá, avšak se omezují vždy pouze na jedno či dvě jídla.  
Jen škoda, že je nepěstuji na své vlastní zahrádce. Tahkle mám možnost se dostat pouze k plodům - buď od příbuzných, z trhu či supermarketu. Jenže květy nikde neseženu. Ano, slyšíte správně. I květy cuketek se dají zpracovávat. Zjištění to sice není mé, ale musí to chutnat fantasticky. Kdo by měl možnost se ke květům cuketek dostat, doporučuji stránky Jamieho Olivera, kde jistě najdete inspiraci.
Nám, kteří tu možnost nemám, bude muset stačit cuketová polévka.


  •  Lepší je vybírat menší cuket, než ty velké. Velké obsahují uprostřed zrníčka (obdobně jako okurka) a před přípravou je lepší je vyříznout
  • Cukety stačí omýt, nemusíme je loupat
  • Cukety jsou vhodnou zeleninou při hubnutí. Jsou bohatým zdrojem důležitých látek.  
  • Lze je konzumovat za syrova (na velmi tenké plátky do salátů) či jakkoliv tepelně (snesou každou úpravu:) 
Ingredience:
(4 osoby)

4 střední cukety
1 bílá cibule
2 stroužky česneku
svazeček bazalky
zeleninový či kuřecí vývar, lze použít i bujón
smetana (zjemní polévku, není nutné dávat) 
olivový olej 
pepř 
sůl 

Cibuli nakrájíme najemno a krátce osmahneme společeně s celými stroužky čeneku, které jsme předtím rozmáčkli lehce dlaní, na olivovém oleji ve větším hrnci. Cukety nakrájíme na menší kostičky a přihodíme do hrnce. Restujeme na prudším ohni, aby se cuketky zbarvily do zlatohněda přibližně 10 minut.

Poté zalijeme zeleninovým či kuřecím vývarem, do té míry, aby byly všechny kousky cukety zalité. Povaříme ještě 5 minut a krátce před koncem přihodíme nahrubo nasekanou bazalku.

Jelikož jsem si cuketovou polévku poslední dobou oblíbila, zde nabízím dva způsoby servírování:
  •  Cuketový krém s rucolou a parmazánem, doplněný opečenými toasty
Polévka je světlejší, jelikož jsem cukety před přípravou oškrábala
  • Cuketový krém zdobený orestovanou cuketou a rajčetem, zakápnuté smetanou
Polévka je tmavší jelikož jsem cukety neloupala