sobota 2. července 2011

Slaninová vepřová panenka se špenátem

Ještě že jsem v lednici měla vepřovou panenku...nečekaně zůstali na oběd kamarádi a jako správná hostitelka jsem je samozřejmě pozvala na oběd. Kdo by odmítl, že? :) Takže jsem se pustila do přípravy a během neceléhodiny už jsem na stůl nesla šťavnatou voňavou panenku doplněnou spařeným špenátem a smetanovými brambory.
Vepřová panenka neboli vepřová panenská svíčková je jedním z nejméně tučných vepřových mas. Je křehká, neobsahuje moc tuku, a tudíž je lépe stravitelná. Panenka se nejvíce hodí na minutky nebo na pečení. Nejdůležitější je pohlídat čas přípravy, jelikož se jedná o libové maso. Při delší době pečení se nám vysušší. 
Sice je dražší jak vepřová kýta či krkovice, ale chuť masa je zcela odlišná a proto ji doporučuji ochutnat!


Ingredience:
(4 osoby)

400-500g vepřové panenky
100g slaniny
lžíce hořčice
300g čerstvého listového špenátu
máslo
olej
pažitka
pepř
sůl

Panenku omyjeme a očistíme. Rozkrájíme na čtyři přibližně stejně velké špalíčky. Zlehka osolíme. Nožem prořízneme z boku panenky veprostřed otvor, který naplníme Směsí slaniny (4 plátky slaniny si schováme) a pažitky. Slaninu nakrájíme nahrubo, pažitku najemno a vše spojíme lžící hořčice. 

Vzniklou směsí naplníme špalíčky panenky. Každý kousek obalíme jedné plátkem slaniny a ovážeme dvěmi stébly pažitky. Vzniknou nám hezké balíčky a slanina zůstane tam, kde má. Kdo nemá pažitku, stačí slaninu přichytit párátkem.  



Rychle osmahneme z každé strany i boků na rozpáleném oleji. Maso i slanina se zatáhnout. Poté vložíme do zapékací misky a vložíme do rozehřáté trouby. Do misky nalijeme trochu vody (cca 1-2dcl) a dáme péct na 180°C na 20 minut.

Během pečení si připravíme špenát. Čerstvý špenát omyjeme a spaříme (vložíme do cedníku a zalijeme vroucí vodou). Na pánvi si rozpustíme oříšek másla. Vložíme špenát a chvíli ho prohříváme. Dochutíme solí a pepřem.

Ideální přílohou jsou smetanové brambory.