neděle 31. července 2011

Holandská omáčka


Holandská omačka....

...žluťounká, sametově krémová, rozplývající se na jazyku... 
...už při vyslovení těchto dvou kouzelných slůvek se mi začnou sbíhat sliny na jazyku. Pokud jste tedy ještě v životě neochutnali holandskou omáčku. Šupejte do kuchyně a rychle si ji připravte. Je tak jednoduchá a všechny ingredience budete mít doma. Hodí se na jakkoukoliv teplou zeleninu. Budete se olizovat stejně jako já. A věřte, že v rendlíku nezůstane ani kapička.

Základní recept na holandskou omáčku:

Ingredience:
(4 osoby) 

4 žloutky
3-4 lžíce smetany či mléka (v případě nouze používám i vodu)
citrónová šťáva (z půlky citrónu)
máslo
cukr
pepř
sůl

V malém kastrůlku si necháme rozpustit oříšek másla. Množství nechávám na vás. Já osobně dávám víc, jelikož máslo miluju a řídím se heslem: "Čím víc, tím líp". Odstavíme z plotny a pokračujeme dál.

Misku střední velikosti vložíme do vodní lázně. Teplota vody by měla být okolo 70°C. Špatně se to odhaduje, ale hlavním kritériem hodnocení je, že voda nesmí vřít. Do misky dáme žlotky se smetanou či mlékem a metličkou (když ji nemáme postačí vidlička) začneme vyšlehávat. Snažíme se o intenzivní šlehání, ale jak lehce se to říká, tak těžce se to provádí. 

Po 3 minutách mi dochází síly, ale to jsou žloutky již poměrně vyšlehané do pěny. Postupně za stálého přilévám tekuté máslo a na závěr citrónovou šťávu. Nejlepší je šťávu přilévat pomalu a průběžně ochutnávat. Kyselost bychom pak špatně vraceli zpět. Dochutíme solí a pepřem.