neděle 19. června 2011

XXL home made hamburgers

Čas grilování je tu...spousty grilovaného masa, ryb a zeleniny doplněné čerstvým chlebem. Dříve to pro mě bylo speciální a celá rodina se na to těšila, ale dnes už to bereme jako klasiku a nikoho při grilování nemůže vyvést nic z míry. Proto jsem se rozhodla je překvapit a udělat obměnu. Domácí burgery. Všude se teď o nich píše a mluví. Nemohla jsem tedy zůstat pozadu a rychle zajela k řezníkovi pro maso. 
První věcí k úspěchu je namlít si maso doma. Víte, co jste si namleli, že je maso čerstvé a ničím nenastavované.
Důležité je koupit dva druhy masa - jedno libové a druhé prorostlé. Pokud se chystáte na vepřové burgery, doporučovala bych kýtu a krkovici. Na hovězí burgery pak - roštěnou, zadní či květovou špičku jako libové smíchat s kližkou či něčím prorostlým.

Pekla jsem i domácí housku, bohužel jsem zvolila špatný recept na těsto místo burgerových housek jsem upekla velké domácí vdolky. Dost jsem se vztekala a nadávala, ale nezbylo mi nic jiného než jet bulky koupit. Příště udělám těsto jen z mouky a kvásku (jako foccaccia) a uvidíme. 

Je to taková brnkačka, že to zvládne každý, tak se nikdo nebojte. A pokud toho moc nesníte jako já, bude vám stačit jen jeden burger pro jednoho. Na mě byly totiž XXL.

Není nad dobrou přípravu


Ingredience:
(4 osoby)
400g vepřové kýty
400g vepřové krkovice
bylinkové máslo
sůl 
pepř
____________________________________________________________________________________

rajče
ledový či hlávkový salát
slanina či pancheta
sýr čedar či ementál 
kečup
majonéza

Postup:
Hodiny před začátkem grilování si uděláme bylinkové máslo. Potřebujeme na něj půl kostky másla, bylinky - všechny, co najdeme doma; lepší jsou čerstvé, ale pokud je nemáme, vystačíme si i se sušeným, sůl, pepř

Odkrojíme kus másla a necháme ho rozehřát. Lepší je přirozenou cestou, avšak pokud máme málo času můžeme jej vložit v misce do mikrovlnky. Dávejte pozor, je to hned rozehřáte. Mělo by mít krémovou konzistenci. Přimícháme nasekané bylinky, osolíme a opepříme. Na kychyňské lince si rozložíme igelitovou fólii. Doprostřed začneme lžící nandávat připravené bylinkové máslo. Utvoříme řádek a poté přehneme konce fólie. Uděláme váleček a konce zatočíme. Dáme chladit do lednice.

Mezitím si nameleme maso na masovém strojku. Půlku masa umeleme dvakrát. Burgery budou poté pevnější a nebudou se nám rozpadat. Rozemleté maso smícháme se solí a pepřem. Rozdělíme si na 4 části. Každý hamburger bude mít 200g. Každou část si ještě rozdělíme na 2. Z první půlky vytvarujeme placičku vložíme na ni tlustý plátek bylinkového másla a lehce ho zatlačíme do masa. Přiklopíme plackou ze zbývajícího masa a pořádně utěsníme, aby nám při grilování nevytékalo bylinkové máslo ven a vytvoříme burger vysoký 3-4 cm. Pokud chcete mít povrch krásně hladký, napočte si ruce do studené vody a ještě maso hezky poplácejte a uhlaďte povrch.

Grilujeme na rozpáleném grilu 7-9 minut z každé strany. Závisí na výšce burgeru. Při otáčení a manipulaci nikdy do burgeru nepícháme vidličkou či čímkoliv jiným!!!  



Před koncem grilování vložíme na burger sýr a  na gril plátek slaniny a rozpůlenou housky. Opékáme 2-3 minuty.
Lehce nahnědlou ogrilovanou bulku potřeme majonézou, kečupem a položíme na ni list salátu. Vložíme hotové maso se sýrem, plátek osmažené slaniny, cibuli a rajče. Na závěr zaklopíme vrchní částí bulky a s chutí se můžeme zakousnout.