pondělí 20. června 2011

Nové brambory s koprovým dipem

Zaběhněte do kůlen, vytáhněte krumpáčem, motyky a vzhůru na nové brambory! :) Náročná práce spojená s orbou, zasázením, zaléváním a sbíráním mandelinek končí a my konečně sklidíme plody své práce...
Dělám si legraci...krumpáč nemám a brambory mi v záhonu nerostou. Přesto nezoufám a zaběhnu do sousedního domu k babičce. Sláva prarodičům a bramborám. 
Jako odměnu za pravidelnou pomoc se sázením a orbou, dostanu svoji první dávku žlutavých brambůrek. Při pohledu na ně rázem zmizí moje nenávist k nim, kdy člověk celý den oře políčko či sklízí svou úrodu ze země. Často mě při této práci v horku a s ohnutými zády naskakuje myšlenka, že už se na to vykašleme, bramborový záhon posypeme travním semenem, brambory nakoupíme kdekoliv v supermarketu a bude klid. Klid by sice byl, ale dát si nové brambůrky s máslem je k nezaplacení. Tak dobré jako domácí Vám nikde nenabídnou.

Čerstvé ze zahrádky

Ingredience:
(4 osoby)

nové brambory
lučina či tvaroh 
snítka kopru
máslo 
sůl 
pepř

Postup:
Nové brambory není potřeba loupat, stačí, když je důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Kdyby přece jen někomu vadila slupka, jdou oškrábat pomocí nožíku či drátěnky. Necháme je vařit kolem 20 min v mírně osolené vodě. V malém kastrůlku si rozehřejeme máslo, kterým budeme před podáváním brambory polévat
Tvaroh či lučinu ochutíme koprem, solí a pepřem. Pokud je dip příliš hustý, zředíme mlékem.

Nové brambory jsem ještě dochutila okurkovým salátem a lehký letní oběd byl na svět. Ještě teď se mlsně olizuju :)