pondělí 20. června 2011

Hovězí špízy se šťouchanými brambory

Špízy - rychlovka, která se dá šoupnout na gril, do trouby nebo je opečete na pánvi. Na jehlu či špejli napícháte, co doma máte. Žádný dlouhý přípravy, pobíhání v kuchyni a nervování se. To poslední je dobré hlavně pro mě. Sice jsem normálně klidná a vše se snažím řešit s rozvahou, ale v kuchyni mi to prostě nejde. Poskakuju, nadávám...a na závěr si užívám výsledek :) 

Ingredience:
(4 osoby) 

600-800g hovězího zadního
barevné papriky
cuketa
cibule 
slanina
a vše co doma najdeme, co by šlo napíchat :)

marináda na maso:
10 lžic červeného vína
5 lžic sójové omáčky
2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžička cukru
1-2 lžíce oleje
Postup: 
  • Z ingrediencí na marinádu vytvoříme tekutou směs. Maso nakrájíme na 2cm kostky a necháme alespoň hodinu marinovat. Během té doby si očistíme a nakrájíme zeleninu na větší kousky. Velikostně jako maso. 
  • Na špejlích vytvoříme pomocí nože ostré špičky, aby nám šlo maso a zelenina lépe napichovat. Pokud máme jehly, neváháme je použít :)

  • Namarinované maso začneme napichovat na špejle. Prokládáme ho zeleninou a slaninou.
  • Na větší pánvi si rozpálíme olej a všechny špízy ze všech stran opečeme. Maso se nám zatáhne a v troubě nepustí šťávu.
  • Všechny špízy vložíme do pekáče, popřípadně na plech. Zalijeme zbylou marinádou a pečeme zhruba 30-40 minut na 180°C. Záleží na velikosti kousků masa. 



Podáváme se šťouchanými bramborami. Brambory se uvaří v osolené vodě bez kmínu. Vaříme do měkka a po uvaření přidáme osmahlou slaninu a cibulku se zelenou natí a společně s brambory prošťoucháme.

Hovězí špíz se šťouchanými brambory