neděle 15. května 2011

Steak z roštěné s redukcí z červeného vína

O víkendu jsme slavili rodinnou oslavu, proto jsem musela vymyslet něco slavnostního. Nemám ráda, když se pořád vaří to samé. Začala jsem prohledávat časopisy, kuchařky i internet. Nakonec jsem z každého vzala to, co se mi zdálo nejideálnější a vhodně se doplňuje. Omrzelo mě dělat pořád jen kuřecí maso a rozhodla jsem se pro změnu.
Dlouho jsem chtěla zkusit hovězí, jinak než klasicky se svíčkovou či rajskou. Zde je výsledek mého nedělního oběda. A musím říci, že to bylo vynikající :)



Ingredience:
800g hovězí roštěné (může být i svíčková, ale ta je dražší)
2 větší cibule
10 lžic červeného vína
5 lžic sójové omáčky
2 lžíce dijonské hořčice (lze nahradit plnotučnou, avšak ta není chuťově tak výrazná)
2 lžička cukru
olej
pepř
sůl

Postup:
Maso nakrájíme na 1cm plátky a z obou stran popepříme. V misce si připravíme marinádu z červeného vína, sojové omáčky, dijonské hořčice a cukru. Ochutnáme a popřípadně přidáme trochu cukru či vína. Záleží na typu vína, které jsme koupili. Některé je kyselejší a je potřeba přidat více cukru. Maso naložíme do marinády a necháme marinovat. Bude stačit půl hodina a mezitím si nachystáme ostatní věci.


Cibuli nakrájíme na kolečka a vhodíme do pánve, kde jsme si rozpálili olej. Je důležité, aby byl olej opravdu rozpálen. Restujeme za stálého míchání do zlatovo na prudkém ohni. Jde nám o to, aby cibule byla křupavá. Poté osmaženou cibuli vyndáme z pánve. Přilijeme trochu oleje. Maso vyndáme pomocí vidličky z marinády. Musíme jej vložit do rozpálenho oleje, protože potom se zatáhne a bude šťavnaté. Opékáme 4-5 minut z každé strany a zalijeme zbylou marinádou. Necháme ještě chvíli povařit, aby se část odpařila a omáčka zhoustla.



Jako přílohu jsem podávala pečené brambory s bylinkovým máslem.

Pečené brambory
Brambory oškrábeme a nakrájíme na menší kostičky. V míse promícháme společně s olivovým olejem, solí a pepřem. Můžeme přidat i bylinky. Rozložíme na plech a dáme péct do trouby, kterou jsme si předehřáli. Pečeme na 180° kolem 45 minut. za občasného zamíchání. Čas je jen orientační. Nejlepší způsob, jak zkusit jestli jsou brambory připravené, je když je ochutnáme.




Bylinkové máslo
Máslo
Bylinky - všechny co najdeme doma; lepší jsou čerstvé, ale pokud je nemáme, vystačíme si i se sušenými
Sůl
Pepř

Odkrojíme kus másla a necháme ho rozehřát. Lepší je přirozenou cestou, avšak pokud máme málo času můžeme jej vložit v misce do mikrovlnky. Dávejte pozor, je to hned rozehřáte. Mělo by mít krémovou konzistenci. Přimícháme nasekané bylinky, osolíme a opepříme. Na kychyňské lince si rozložíme igelitovou fólii. Doprostřed začneme lžící nandávat připravené bylinkové máslo. Utvoříme řádek a poté přehneme konce fólie. Uděláme váleček a konce zatočíme. Dáme chladit do lednice. Ztuhlé máslo nakrájené na plátky klademe na pečené brambory.