Stránky

středa 11. května 2011

Čokoládová pěna - Mousse au chocolat

Stačí jedna lžička a ocitnete se v ráji. Je tak neuvěřitelně nadýchaná a lehká. Rozplývá se v ústech, jako vločka sněhu dopadající na roztaženou ruku. Nemůže být nic více klasického než tento lahodný francouzský dezert, který nenechá chladného žádného Francouze. Ani Vás!

Ingredience:
4 žloutky
2 lžíce medu
1 lžíce krupicového cukru
120g kvalitní hořké čokolády (minimálně 60% kakaa)
250ml smetany ke šlehání
kůra z jednoho pomeranče
kvalitní hořká čokoláda na dekoraci
špetka muškátového oříšku

Postup:
Ve vodní lázni (tzn. miska se směsí je usazena v hrnci s vodou, avšak není ve vodě ponořena) začneme šlehat žloutky s medem, cukrem, nastrouhaným muškátovým oříškem (opravdu jen špetka) a pomerančovou kůrou, z dobře omytého pomeranče, dokud nám nevznikne světle žlutá jednotná pěna.  Snažíme se stále míchat a hlídat, aby se nám hmota neusazovala na okrajích misky. Teplota nesmí přesáhnout 70°C (voda se tedy nesmí vařit). Délka šlehání je mezi 5-10 minut. Poté misku odstavíme z vodní lázně. Za občasného promíchání necháme hmotu vychladnout.

Do druhé misky vložíme hořkou čokoládu, jež jsme rozlámali na menší kousky. Rozpustíme opět ve vodní lázni.

Rozpuštěnou čokoládu necháme trochu zchladnout a poté smícháme dohromady se žloutkovou pěnou. Necháme opět za občasného míchání chladnout. Může se vám zdát, že se začínají při tuhnutí tvořit hrudky. Není to však žádná překážka.

Ušleháme tuhou šlehačku. Začneme ji po částech metlou zašlehávat do čokoládovo-žloutkové pěny, která nám mezitím zchladla. Je důležité, aby byla chladná. Kdybychom přidávali šlehačku do teplé směsi, mohla by se nám roztéct.

Je více způsobů podávání. Buď můžeme čokoládovou pěnu nechat ve velké míse ve které jsme šlehali a poté servírovat na talířky nebo jí naplníme do hezkých skleniček či misek.

Dáme zchladit do lednice minimálně na 3 hodiny. Pokud je pěna ve skleničkách, podáváme ji přímo v nich, dozdobené čokoládovou ozdobou či ovocem. Máme-li pěnu ve velké míse, uděláme z ní na talíře kopečky. Nejideálnější je kyselejší ovoce.



Čokoládová mřížka:
Do pevnějšího igelitového pytlíky jsem si rozlámala několik kousků čokolády. Zauzlovala, aby v sáčku bylo co nejméně volného místa a ponořila na několik minut do vřící vody, nemusí se úplně vařit. Až se čokoláda rozpustí, ustříhneme růžek sáčku a na alobal začnem dělat mřížky či jiné tvary (záleží na naší originalitě). Dáme chladit do ledničky. Poté jen odloupneme od alobalu a zapíchneme do připravené čokoládové pěny.



 Zmrzlinový pohár s banánem a čokoládovou pěnou