neděle 15. května 2011

Lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Lasagne jdou dělat dvěmi způsoby. Rychle a jednoduše nebo pomalu a složitě, avšak s excelentním výsledkem. Dnes se zaměřím na tu rychlou verzi, jelikož jsem neměla čas na přípravu pravého boloňského ragú a rajčatové omáčky (sugo pomodoro). Ale nebojte o tyto lasagne, dle postupů, jak se připravují v Itálii nepřijdete. Jakmile budu mít více času, pustím se do toho :)

Recept na pravou boloňskou omáčku zde! S ostatní přípravou postupujte jakou v tomto receptu jen nahraďte rajčatovou omáčku za boloňskou.

Při přípravě se držte jen dvou základních pravidel:
ŽÁDNÝ EIDAM - italská kuchyně = PARMAZÁN (žádné náhražky; sice je dražší, ale výsledný efekt stojí za to a po vychladnutí se nám nestane z rozehřátého sýra tvrdá placka)
ŽÁDNÝ KEČUP - platí to na ten kupovaný, pokud si děláte domácí, tak není problém :)
- je mnoho alternativ, jak připravit rajčatovou omáčku

Ingredience:
Rajčatová omáčka
Bešamelová omáčka
lasagne
150 g parmazánu

Boloňská omáčka
500-600g hovězího či vepřového mletého masa (může být i mix) - nejlepší je pokud si maso nameleme sami doma či nám jej namele řezník
2 balení rajského pyré či loupaná rajčata či domácí kečup (můžeme i zkombinovat - celkový objem je okolo 700-800ml)
2 cibule
bazalka
olivový olej
pepř
cukr
sůl

Bešamelová omáčka
600ml mléka
hladká mouka (6-7l žic)
50 g parmazanu
muškátový oříšek
máslo
sůl
pepř


Postup:

Cibulku nakrájíme najemno a vložíme do pánve, kde jsme rozpálili olivový olej. Až cibulka zesklovatí přidáme mleté maso a opékáme do té doby, dokud není maso tmavé a hotové. Často mícháme, aby se maso rozdělilo od sebe a nevznikaly velké kusy.

Poté přilijeme rajské pyré či loupaná rajčata či domácí kečup. Dochutíme solí, cukrem a pepřem. Prohřejeme a na závěr přidáme nasekanou bazalku.

V druhé pánvi si rozpustíme kousek másla. Začneme na něj přisypávat zlehka mouku a rychle míchat, dokud nám nevznikne světlá jíška, do které pomalu budeme nalévat vlažné mléko. Stále mícháme. Chceme, aby nám vznikla středně hustá omáčka. Takže pokud je hustší, přidáme mléko, pokud je řidší přidáme mouku. Necháme 15 minut provařit. Na závěr nastrouháme muškátový oříšek a přidáme nastrouhaný parmazán. Dosolíme a dopepříme.

Pekáček či zapékací misku vymažeme olejem a poklademe první vrstvou lasagní. Není nutné je předvářet. Začneme vrstvit - rajčatová omáčka s mletým masem, bešamel a lasagne. Opakujeme tak dlouho dokud nám nedojdou omáčky. Poslední vrstvou je bešamel. Poté zasypeme nastrouhaným parmazánem. Zapékací misku přikryjeme vrchním dílem a dáme zapéct do předehřáté trouby na 180°na 45 minut. Na posledních 10 minut odkryjeme a děláme bez poklopu.