úterý 5. dubna 2011

Salát Caprese

Salát Caprese je dokonalým příkladem úsloví "v jednoduchosti je krása". Čas na přípravu je zanedbávající a chutná božsky. Surovin ze kterých se skládá je minimum, přesto nás ohromí. V letních měsících nás osvěží a v zimních nám do domova vnese slunnou Itálii. 

Ingredience: 

(2 osoby) 


6 středních rajčat, 

2 bochánky mozzarelly (ideálně buvolí)

hrst lístků bazalky

kvalitní olivový olej
pepř
hrubozrnná sůl 
  

  • Rajčata nakrájíme na silnější plátky, narovnáme na větší talíř. 
  • Mozzarellu necháme okapat a rozdělenou na čtvrtiny (stačí jen roztrhnout prsty) klademe na nakrájená rajčata. 
  • Navrch na hrubo natrháme lístky bazalky a pokápneme olivovým olejem (nešetříme s ním). 
  • Dle chuti dosolíme a dopepříme. 
Ideálně se doplňuje s foccaciou, což je italský plochý chléb nebo čerstvou bagetou. Často se mi stává, že Caprese zmizí ze stolu rychleji než podám pečivo :)

Lepší než dávat Caprese každému na svůj talířek, je dát jeden velký talíř pro všechny. Nejenže si každý může dát libovolnou kombinaci rajčat a mozzarelly, ale je to hlavně chvíle, kdy se svými blízkými sdílíme jeden talíř, podělíme se o společné jídlo a užijeme si příjemnou večeři.