pondělí 11. dubna 2011

Panenská svíčková s hořčičnou omáčkou a glazovanou karotkou Vichy

Tento recept byl takovou moji první vlaštovkou, kdy jsem si uvědomila, že vaření je pro mě činností, kterou nedělám jen z potřeby toho, abychom neměli prázdné žaludky, ale i radostí a příjemně strávenými chvílemi.

Ingredience:

(2 porce)


300-400g vepřové panenské svíčkové
2 lžíce francouzské hrubozrnné hořčice
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce másla
čerstvé bylinky
3 stroužky česneku
olivový olej
pepř
sůl

glazovaná karotka:
4-5 větších karotek
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce másla
perlivá voda 
sůl 


  • Mrkev oškrábejte a vodorovně přepulte (pokud jsou mrkve větší udělejte více plátků - tlusté okolo 0,5 cm). 
  • Dejte do nižšího hrnce s větším průměrem a zalijte perlivou vodou, aby byla mrkev zcela ponořená. 
  • Přidejte 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru a půl lžičky soli.
  • Vařte pod pokličku 7-10 min, poté odklopte a za občasného míchání nechejte vodu zcela odpařit.
  • Zatím si nakrájejte maso na tenčí plátky, zlehka osolte a opepřete. Vložte do misky s několika lžícemi olivového oleje, nasekanými bylinkami a rozetřeným česnekem. Nechte 10 minut marinovat. 
  • Zprudka opečte na pánvi. Ideálně, aby maso vevnitř zůstalo lehce růžové.
  • Omáčku udělejte na pánvi, kde jste připravovali maso (zbylý výpek dá omáčče chuť), Rozpusťte 2 lžíce másla, zasypte je 2 lžícemi cukru a lehce pokropte vodou. 
  • Poté co karamel zezlátne, přidejte dvě lžíce hořčice a smetanu. Zlehka vše ohřívejte. Dochuťte solí a pepřem. 
Lze podávat s francouzskou bagetou.